Neostigmin, Etken maddesi neostigmin metil sülfat olan ve piyasada 1 ml lik 50 ampül ve 1 ml lik 6 ampul şeklinde bulunan neostigmin ampul, sinir sistemi ilaçları grubunda yer alır.
Endikasyonları:
Kolinerjik özellikte olan neostigmin myasthenia gravis, periferik damar tıkanıklığı ve bozukluğu, bağırsak atonisipameliyat sonrasında idrar tutulmasında, monopleji ve hemipleji gibi durumlarda kullanılmaktadır.
Kontrendikasyonları:
Neostigmine ampul aşağıdaki durumlardan kesinlikle kullanılmamalıdır.
- Peritonitte, kangren de
- İdrar tıkanıklığının nedeninin mekanik olduğu zaman
- Neostigmin metilsülfata karşı aşırı duyarlı olan kişilerde kullanılması önerilmez.
Uygulama şekli ve dozu:
Neostigmin metilsülfat intravenöz yolla oldukça yavaş şekilde verilmelidir. İlaçta uygulanacak olan doz hastalığın çeşidine hastalıktan alınacak olan yanıta ve hastalığın şiddetine göre değişiklik gösterir.
Çoğunlukla kullanılması gereken günlük doz;
Myasthenia Graviste; Maksimum güce ihtiyaç olunduğu zamanlardan günde belirli aralıklarla 1-2.5 mg intramüsküler ya da supkutan enjeksiyon.
Bu doz yaklaşık 2-4 saat etki süresi ne sahiptir. Enjeksiyon ile verilecek olan günlük doz çoğunlukla 5-20 mg arasında olmalıdır. Fakat bazı hastalarda daha fazla dozlar kullanılabilmektedir.
Ameliyat sonrasında oluşacak olan idrar tutulmalarında;
Ameliyat sonrasında intramüsküler ya da subkutan 0.25 mg.
Uygulanacak olan bu doz 4 ve 6 saat aralıklarla günde 1 defa 3 gün boyunca tekrarlanır.
Uyarılar önlemler:
- Bronşiyal astım, epilepsi, yeni ortaya çıkmış olan koroner tıkanma, peptik ülser, hipertoidz ve kardiyak aritmi gibi durumlarda doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
- Yüksek oranda neostigmin verileceği durumlarda aynı zamanda ya da daha önceden atropin sülfat enjeksiyonu önerilir. Bu durumda atropin ve atropin farklı enjektörler ile kullanılmalıdır.
- Bazı kişilerde aşırı duyarlılık reaksiyonu gelişebileceği için şok önleyici ilaçlar ve atropin sürekli hazır durumda olmalıdır.
- Aşırı dozdan kaynaklanan kolinerjik kriz ve miyastenik kriz birbirine karıştırılmamalıdır. Bu iki krizde de oldukça fazla derecede olan kas güçsüzlüğü durumunda verilir. Ancak değişik tedavi yöntemleri uygulanır.
Hamilelik döneminde: Hamile olan kadınlar ve laboratuvar hayvanları üzerinde çok iyi derecede denetleme ve yeteri kadar yapılmış çalışmalar yer almamaktadır. Hamile kadınlarda üreme fonksiyonları üzerinde etkisinin olup olmayacağı ve fetal zararı olup olmayacağı konusunda yeterli bilgi bulunmamaktadır. Bu sebepten dolayı hamile kadınlarda gerekli olmadığı sürece neostigmin kullanılmamalıdır. Antikolinesteraz ilaçlar hamileliğin son dönemlerinde intravenöz olarak verildiği takdirde uterus tepkisine ve prematüre doğuma sebep olabilirler.
Emziren kadınlarda: Anne sütüne etki edip etmediği tam olarak bilinmemektedir. Birçok ilacın anne sütüne etki ettiğinden dolayı ve anne sütü ile beslenen bebeklerde neostigmine olan ciddi advers gücü yüksek olduğunda, anne ile ilaç alımı göz önünde tutularak ya ilaç alımı ya da emzirmenin bırakılması gerektiğine karar verilmelidir.
Yaşlılarda: Yaşlı hastalarda yetişkin hastalar için önerilmiş olan dozlar kullanılmalıdır.
Çocuklarda: Pediyatri alanında güvenilir olduğu ve etkinliği tam olarak kanıtlanamadığı için çocuklarda, vücut ağırlıklarına göre verilecek olan dozlarda kullanılmalıdır.
Yan etkileri: Alerjik tepkiler, anafilaksi, konvülsiyon, streptomisin, baş dönmesi, uyuşukluk durumu, bilinç kaybı, konuşmada zorluk yaşama, baş ağrısı, göz bebeğinde küçülme, bradikardi. taşikardi, nodal ritmi içeren kardiyak aritmi ve A-V blok, EKG farklılıkları, yüksek tansiyon, senkop ve kalp durması.
İlaç etkileşimleri: Özellikle de streptomisin, kanamisin ve neomisin gibi bazı antibiyotikler az sayılabilecek ancak belirli depolorize olacak olan blokaj etkiler gösterir. Bu etkenler nöromüsküler blokajı aşırı derecede şiddetli hale getirilir. Bu tür antibiyotiklerin endike oldukları durumlarda kesinlikle kullanılmaları önerilmez. Kullanılacak dozların oldukça dikkatli ayarlanması gerekir. Antiaritmik maddeler, genel ve lokal anestezikler nöromüsküler geçişte karşılık doğuran bir takım ilaçların oldukça dikkatli kullanılmaları gerekmektedir. Miyastenia gravis hastalığı olan kişilerde neostigmin mutlaka uygun dozda kullanılmalıdır.