Lokal Anestezi, Vücudun yalnızca belirli bir bölgesi uyuşturularak yapılan cerrahi girişimlerde uygulanan bir anestezi türü olan lokal anestezi durumunda, hastalar uyanık olur bilinçleri yerindedir ve her şeyin farkında olurlar.
Yalnızca operasyon yapılacak bölgede oluşacak olan ağrı hissini gidermek için uygulanan lokal anestezide kullanılan madde enjektör ile operasyon yapılacak kısımın çevresine enjekte edilip bu bölgede bulunan sinirlerin uyuşması sağlanır. Bu anestezi türü infiltrasyon anestezi ismi ile de adlandırılır ve lokal anestezi uygulandıktan yaklaşık 5 dakika sonra ameliyata başlanabilir. Lokal anestezi ufak cilt yaralanmalarında başvurulan dikişlerde ve diş çekme işlemlerindede de tercih edilebilen bir yöntemdir.
Lokal anestezi yönteminde kullanılan maddelerin durumuna göre belirli bir süre sonra anestezi etkisi kaybolur. Lokal anestezi yönteminde tercih edilen maddeler krem ya da sprey şeklinde bulunabilir. Bu yöntemde kullanılan maddeler vücuda enjekte edilerek veya farklı yöntemler kullanılarak bölgesel uyuşma sağlanır bu gibi uyuşmalar topikal anestezi diye isimlendirilir. Bu gibi anestezik maddeler anestezi yapılacak bölgeye yaklaşık bir kaç dakika önceden uygulanır ve anesteziden dolayı oluşacak iğne acısını giderir. Bu teknik hastadan kan alma işleminden ve kateter takılmadan önce tercih edilebilir. Sprey olan lokal anestezi maddeleri endoskopi yapılırken boğaz bölgesinin uyuşması için kullanılır.
Lokal anesteziye bağlı olarak oluşabilecek reaksiyonlar nelerdir?
Lokal anestezide görülen reaksiyon aralığı yaklaşık olarak % 2 civarıdır. Oluşacak olan reaksiyonlar genellikle bayılma şeklinde ortaya çıkar. Ancak bu durum lokal anestezide kullanılan maddelerden kaynaklanmayıp, hastanın psikolojik durumu nedeniyle gerçekleşir. Lokal anesteziden kaynaklanan alerjik reaksiyonun ne sıklıkta görülebileceği tam olarak bilinemez. Lokal anestezinin içine katılan ilaçlardan dolayı bazı alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir. Ancak oluşacak gerçekçi reaksiyonların tamamı yaklaşık olarak % 1 civarıdır.
Lokal anestezinin tercih edilen krem formunda olanları ise nadiren kılcal damarlarda oluşacak olan kızarıklıklara sebep olabilir.
Lokal anestezinin genel anesteziden farkı nedir?
Genel anestezi yönetiminde hastalarda damar yolu ile hastaya solunum yolundan verilecek olan gaz anesteziklere ve anestezik ilaçlardan kaynaklanan bilinç kaybı yaşanır ve hastaların solunumu baskılanır. Genel anestezide bu nedenden dolayı solunum cihazına ihtiyaç duyulur. Lokal anestezide ise, hastanın bilinci açıktır ve solunum cihazı desteğine ihtiyacı yoktur.
Lokal anestezinin avantajları nelerdir?
Lokal yani bölgesel anestezinin en büyük özelliği anestezinin operasyon alanında sınırlı olmasıdır. Bu durumda genel anesteziden kaynaklanan kalp ve akciğer organlarında olabilecek riskler ve birtakım yan etkiler büyük bir ölçüde azaltılmış olur.
Bu anestezi türünün İkinci büyük avantajı ise ameliyatından sonra ağrı kontrolünde çok daha etkili olmasıdır. Genel anestezi yöntemi ile yapılan ameliyat sonrasında ağrı kontrol edilirken morfin kullanılır. Fakat biliniyor ki bu ilaç her durumda yeterli oranda etki sağlamaz ve aşırı derecede bulantı ve kusma gibi uzun süren yan etkilerin oluşmasına neden olur. Lokal anestezi yönteminde ise morfin ve bu gibi ilaçlar kullanılmamasından dolayı hastalarda bu gibi yan etkiler ortaya çıkmaz.
Lokal anestezi hangi ameliyatlar da uygulanır?
Omuz cerrahisinde, kalça ve diz ameliyatlarında, el ve kol ameliyatları gibi birçok ameliyatta lokal anestezi yöntemi uygulanabilir.
Lokal anestezi çeşidi olan spinal- epidural anestezi ise, sezaryen, prostat, kasık fıtığı ve ortopedi gibi belden aşağı kısıma yapılacak olan bütün ameliyatlarda tercih edilebilir.