Korozyon, öncelikle metal ve metal alaşımlarının tüm kimyasal etkilerle aşınması olayıdır. Öncelikle dedim çünkü, korozyon yapı malzeme özelliği bulunduran tüm malzemelerin çevredeki etki ile değişip bozulması olarak da bilinmelidir. Korozyonun asıl sebebi, metallerin arındırılmış saf halde kararsız olmalarından dolayı oluşur. Çelik ve dökme demir gibi demir cinsinden olan malzeme gruplarının korozyonu paslanma adıyla anılır. Metallerde oluşan ısı etkisiyle aşınmalar oluşur veya zımpara gibi araçlarla oluşturulan aşınmalar korozyon değildir, korozyonla karıştırılmamalıdır.
Korozyon etkisiyle oluşan metallerdeki bazı değişiklikler şunlardır:- Gümüş kararır.
- Çinko, donuk ve beyaz renkli olan bir tabaka ile örtülür.
- Demirin üstünde paslar oluşur.
- Altın ve platin parlak halde kalır.
- Bakırın üzerinde ise yeşil bir katman oluşur.
Farklı farklı korozyon çeşidi bulunmaktadır, bunlardan kısaca bahsedelim.
Galvanik Korozyon: Potansiyelleri birbirinden farklı iki metal birbirleriyle temas halinde iken, aralarında galvanik pil oluştururlar. Bu metallerden aktif olan anot, diğeri ise katot görevi görerek aktif olan metalde korozyon oluşumunu sağlar.
Çukur Korozyonu: Tahmin edildiği gibi metallerin yüzeyinde çukur oluşturarak meydana gelen bir korozyon çeşididir. Korozyon sonrası çukur oldukça büyür ve metalin o bölgesi kısa zaman sonra delinir. Bu yüzden çukur korozyonu tehlikeli olabilir.
Çatlak Korozyonu: Metalin yüzeyindeki küçük bir aralık veya çatlakta oluşan korozyonlardır. Asıl oluşum sebebi, çatlak içi ve çevresindeki elektrolit arasında oksijen konsantrasyonunun farklı oluşudur.
Homojen Korozyon: Metal yüzeyinin her bölgesinde eşit şekilde oluşan korozyon türüdür. Herhangi bir dış etkenden etkilenmeyen ve hepsi aynı tür maddeden oluşan metaller, homojen korozyona uğrarlar. Korozyonun sonucunda metalin her yeri aynı seviyede aşınmış olur.
Taneler Arası Korozyon: Metalin yapısındaki tanelerin sınır çizgisi hizasında gerçekleşen korozyon türüdür.
Erozyon Korozyonu: Korozif ortam ile metal arasında bağıl hareket sonucu, aşınmalar artar. Ortamda katı parçacıklar varsa korozyon hızı daha çok artar. Metal yüzeyinde delikler ve hendekler oluşur.
Gerilim Korozyonu: Çekme gerilimine maruz kalan ve saldırgan bir ortamda bulunan korozyona duyarlı malzemelerden oluşur.
Aralık Korozyonu: Önemli bir korozyon çeşididir, conta, civata gibi altı kapalı yüzeylerde ve aralıklarla oluşur.
Kaplama Bozukluğu Korozyonu: Kaplama bölgelerinde işçilik hatası ile bozulma ve delinmeler oluşur ve korozyona uğrarlar.
Seçimli Korozyon: Bir alaşım içindeki metallerin birbirlerinden önce veya sonra korozyona uğramalarıdır.
Tabakalaşma Korozyonu: Korozyona uğrayan metal tabakaların birbirinden ayrılması ve oluşan korozyon ürünlerinin de birbirinden ayrılması olayıdır.
Kavitasyon Korozyonu: Metal yüzeyine hızla akan sıvının, yüzeyde kabarcıklar oluşturması ve bu kabarcıkların büyüyüp patlamasıyla meydana gelir.
Kaçak Akım Korozyonu: Tren, tramvay gibi taşıtların kaçak akımı, toprak içinde bulunan yer altı borularında çok şiddetli korozyona sebep olabilir. Buna da kaçak akım korozyonu denir.