{ "title": "Striknin", "image": "https://www.kimyadersi.org/images/striknin.jpg", "date": "21.01.2024 23:45:33", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Striknin, Hindistan Güney Asya ve Kuzey Avustralya'da yetişen kargabüken ağacının tohumlarından elde edilen zehirli bir maddedir. Rat zehri olarak da bilinir. Suda çözünemeyen kristaliz bir tozdur. En çok dünyada striknin tuzu şeklinde bulunur ve kullanılır. Bu zehir canlıların vücuduna girdikten yarım dakika sonra etkisini gösterir. Günümüzde genelde sokak köpeklerini imha işleminde kullanılır.

Striknin, formülü eski dönemlerde yerli kabileler tarafından ezbere yapılan karışımlardan olsa da 1817 yılında Fransız kimyager P. Pelletier ve J. Caventou tarafından bilim dünyasında bulunmuş ve açıklanmıştır. Alkol ve kloroformda kolayca erir.

Striknin zehirlenme çeşitleri
Striknin zehirlenmesinin belirtileri nelerdir?
Hayvan hakları savunucuları Striknin zehrinin sokak hayvanları üzerinde kullanılmasının karşı çıkmasına rağmen oldukça tercih edilen bir yöntemdir. Bir canlının zehirle teması ağız yoluyla ise ilk müdahale midenin yıkanmasıdır. Yıkanan midede işlem birkaç defa uygulanır ve son yıkamada suyun içerisine müshil ilacı konur. Çünkü, amaç içeride kalma riskine karşın sindirim sistemi ile atılmasını sağlamaktır.

Striknin az miktarlarda kullanıldığında tıpta kullanılabilen ve ilaçların içerisine konabilen bir maddedir. Tıpta özellikle veteriner hekimleri Striknin maddesini bir uyarıcı olarak kullanırlar.

Gelişmemiş yerli kültürlerde Striknin halen avlanmada kullanılan zehirli bir maddedir. Avlanan hayvanların tepkimelerini yavaşlatarak kaçmasını engelleyici yapısı yerli halkların işini kolaylaştırmaktadır. Strikninin yüksek dozda verildiği canlılarda ölüm kesindir. Erken müdahalenin önemi bu zehirde dahada önemlidir. Zehrin vücuttan en kısa sürede atılması gerekmektedir. Bu süre genelde asla denk getirilemez. Çünkü etkisi yarım dakikada tüm vücuda yansır ve ölüm gerçekleşir.
" } ] }