{ "title": "Seryum", "image": "https://www.kimyadersi.org/images/seryum.jpg", "date": "20.01.2024 03:26:05", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Seryum, Gümüş parlaklığında bir maddedir. Nadir toprak metalleri içerisinde en bol bulunanıdır. Simgesi Ce atom sayısı 58'dir. Doğada bazı madenlerin içlerinde çok az miktarda da olsa bulunur. Saf seryum kalay gibi yumuşak olup kolayca işlenir. Saf seryum gri parlak olduğu halde havada sürat ile donuk bir renk alır. Güçlü bir indirgeme aracıdır. Su ile soğukta yavaş, sıcakta ise hızlı reaksiyon gösterir. Seryum, parlak ve alevle yanarak seryum okside dönüşür. Seryum element minerallerin de izolasyonu çok zordur. Seryum orta derecede bir toksittir. 65-80 C derecede kendiliğinden alev alır. Alev alan seryum elementi hava ile birleştiğinde su ile söndürülmemelidir. Çünkü su ile reaksiyona girer ve hidrojen gazı oluşturur. Dikkat edilecek hususlardan biri de çinko ile reaksiyonudur. Çünkü patlamalara neden olur.

En bilinen mineralleri
Seryumu, diğer nadir toprak elementlerinden ayırmak için seryum (+4) değerine yükseltilir. Seryum 4+ değerlikli tuzlarından analitik kimyada demir gibi oksitlenebilen maddeleri tayin etmede, bir oksitleyici olarak istifade edilir.

Kullanım alanları

Bu elementin birçok kullanım alanı vardır. Jet motorlarında kullanılan sıcaklığa dayanıklı alaşımlar ile belirli oranda seryum oluştururlar. Seryum zehirsiz olduğundan dizel yanmalı motorlarda emisyonu azaltmak için kullanılır. Metal olarak sinema, televizyon ve benzeri sanayi ürünlerinde aydınlatmada kullanılır. Ayrıca camın inceltilmesinde, üretim esnasında renk giderici olarak kullanılır. Porselen kaplamalarda ise saydamsızlık verici olarak kullanılır. Aynı zamanda astım ve bronşit hastalarına da yardımcı olur. Bu metal çakmak taşı olarak kullanıldığı gibi, vakum tüplerinde de oksijen giderici olarak da kullanılır. İçerisinde bulunan %30 demir, %70 seryum bulunan alaşımlarda darbenin etkisiyle kıvılcım oluşturur bu da çakmakların alev almasında kullanılır. Petrol arıtımında katalizör olarak kullanılmasının yanında nükleer uygulamalarda da kullanılır. Bazı alaşımları ısıya dayanıklı hale gelebilmesi içinde içerisinde seryum elementi kullanılır.
" } ] }