{ "title": "Östrojen", "image": "https://www.kimyadersi.org/images/ostrojen(1).jpg", "date": "21.01.2024 11:52:50", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Östrojen, kadınlarda cinsiyet üzerine önemli etkileri olan, adet döngüsünü düzenleyen önemli bir hormondur. Doğurganlık çağındaki kadınlardaki östrojen seviyesi daha yüksektir. Yumurtalıkların salgıladığı östrojen, üremeden, menopoz ve adet döngülerini düzenler. Erkeklerde de bu hormon salgılanmaktadır. Ergenlikte kızların boyunun uzaması, genital bölge değişmeleri, yağ hücrelerinin artmasıyla birlikte yağ üretiminin başlaması östrojen hormonunun etkisiyle olur. Yumurtalıklarda ve göğüslerde büyüme meydana gelir, rahim içinde ve dışında kalınlaşma olur. Aylık adet döngüsünde döllenme olur gebelik gerçekleşirse hamilelik döneminde, olmazsa âdet kanamalarında düzeni sağlar.

Kadının vücudunda östrojen miktarı eksilirse, erken menopoz riski ortaya çıkar. Saçlarda dökülme, ciltte kırışıklık, göğüslerde sarkma, küçülme ve genital bölgede bazı etkiler ortaya çıkar. Östrojen eksikliğinde vücutta bu şekilde olumsuz etkiler olsa da bu hormonun fazla salgılanması da iyi olmaz. Fazla salgılanan östrojen yumurtalıklardaki sorunlara işaret eder. Adet döngüleri düzensiz olur, kısırlık sorunu yaşanabilir. Kadın kilo almaya başlar ve vücutta kanser hücreleri tetiklenir. Yağ dokusu arttığından, vücutta ödem oluşur, bacak damarları kalınlaşır, tansiyon yükselebilir, safra kesesinde taş oluşabilir.

Östrojen hormonunun yükseltilmesi için, B vitamini, magnezyum gibi takviyelerin alınması yararlı olabilir. Östrojen seviyesinin yükseltilmesi için, uygulanan hormon replasman tedavisi de yararlı olur. Kişinin yaşam tarzında egzersize önem vermesi, beslenmesine dikkat etmesi de tavsiye edilir. Bunlar östrojen salgılanmasını düzene sokar. Özellikle menopoza girecek olan kadınlarda östrojen seviyesinin azaldığı görülebilir. Çünkü östrojeni üreten yumurtalardır. Menopoza doğru kadında yumurtalar tükendiği için, östrojen hormonu üretilmemeye başlanır.

Östrojen eksikliği hangi belirtileri verir?

Östrojen hormonunun eksik olması her kadında farklı belirtilere neden olabilir. Bunun yanında östrojen düzeyindeki düşüşün sebebine bağlı olarak da farklı belirtiler yaşanabilir. Genel olarak kişi kendini yorgun hisseder, odaklanma sorunu çeker, yaptıklarının doğru olmadığını düşünür ve uyku sorunları yaşanır. Uyku problemleri de kişilerde soğuk terleme, kalp çarpıntısı, gece terlemesi, ateş basması gibi bazı belirtilerin oluşmasına neden olur. Ciltte, gözlerde, vajinal bölgede kuruluk meydana gelir. Vücut su topladığından kişi kilo almaya başlar. Eklem ağrıları, baş ağrısı, kemiklerdeki kalsiyum eksikliği nedeniyle kırılganlık oluşur. Bunların yanında cinsel yaşamda olumsuz etkilenir. Kişide depresyon etkileri görülebilir.

Östrojen eksikliği neden olur?

Östrojen düzeyindeki eksikliğe neden olan faktörler farklı belirtilerle kendini gösterir. Kadınlarda menopoza doğru östrojen düşüklüğü olması normaldir. Sonuç âdet kanamalarının sona ermesiyle biter. Genç yaştaki kadınlarda östrojen eksikliği ise aşağıdaki etkenlerden kaynaklanabilir;
Östrojen eksikliği nasıl tedavi edilir?

Östrojen eksikliğinde kişilere ilaç tedavisi, hormon replasman tedavisi gibi tıbbi tedaviler uygulanabilir. Bunlar östrojen eksikliğinin neden kaynaklandığı tespit edildikten sonra yapılabilir. Çünkü hormon replasman tedavisi kısa süreli uygulanmalıdır. Hastalarda kalp sorunlarına, kanser ve felç oluşma riskini arttırmaktadır. Bunların dışında kişinin beslenmesine dikkat etmesi, egzersiz yapması tavsiye edilir. Uzman kontrolünde bitkisel kürler uygulanabilir. Sigara içenlerin bu alışkanlıklarını bırakması gerekir. Östrojen seviyesinin yükseltilmesi için, kafein alımının arttırılması da yararlıdır. Çoğu konuda zararı olan kafeinin bu konuda yardımcı olması pek çok kişiyi şaşırtsa da araştırmalar günde 2 fincan kahvenin östrojen salgılanmasını arttırdığını belirlemiştir.
" } ] }