{ "title": "Kripton", "image": "https://www.kimyadersi.org/images/kripton.jpg", "date": "21.01.2024 07:14:02", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Kripton, periyodik cetvelde 0 grubunda yer alır. Bir soy gaz olup bu kimyasal elementin fizikte kısaltılması Kr olarak belirlenmiştir. Atmosferin hacimce milyonda birine eşittir. Kripton ilk 1898 yılında oksijen elde etmeye çalışılırken W. Ramsay tarafından bulunmuştur. Atom numarası 36'dır. Renksiz kokusuz bir soy gazdır. Kelimenin kökeni Fransızcadan gelme krypton kelimesindendir.

Kullanıldığı yerler ve özellikleri nelerdir?

Kripton havadan elde edilir. Cıva hariç bir elementle bileşik meydana getirmez. Renkli ışığın elde edilmesi için gazlı tüp ampullerde kullanılır. Kripton asal gazlar gibi inaktiftir ve atomal halde bulunur. İyonlaşma potansiyeli oldukça yüksektir. Radyoaktif izotopların bölünmesiyle meydana gelir. Gaz tüplü lambalarda kullanılır. Çok parlak ışık gerektiren kısa süreli ışık kullanılan fotoğraf çekimlerinde kullanılır. Florasan lambalarda kullanılan kripton lambanın ışıklandırmasını ve uzun ömürlü olmasını sağlar. Bu şekilde olan florasanların diğer kullandıklarımıza göre fiyat farkı oldukça yüksektir. Ayrıca uzay aracında ve madenci lambalarında kullanılır ışığının çok güçlü olması madenciler için yer altında çok elverişlidir.

Günümüzde teknolojinin ilerleyen yapısı Kriptonun kullanım alanını da genişletmiştir. Kriptoloji olarak bildiğimiz teknoloji de şifreli yazı yazmadır. Kripto analiz ise; şifreleri çözmede ve analiz etmede kullanılır. Kriptoloji bir matematik bilimidir ve sayılar teorisi üstüne kuruludur. Türkçe adı şifre yazımıdır.

Belli başlı şifreleme teknikleri
Bileşiklerinin içerisinde başlıca 3 tanesi
" } ] }