{ "title": "Kök Hücre", "image": "https://www.kimyadersi.org/images/kok-hucre(1).jpg", "date": "21.01.2024 11:44:41", "author": "Elife Güçlü", "article": [ { "article": "Kök hücre, vücudumuzdaki en temel hücredir diye kısa bir tanım yapılabilir. Bunu açacak olursak; insan bedeninin kökünde bulunan ve organların, bedenin oluşumuna katkı sağlayan köktür. Bir insanın başlangıcı olan döllenmiş yumurta ile sonucunda oluşan yapı arasındaki boşluğu doldururlar. Bu kök hücreler, biz yaşanırken yorulan, bozulan ya da hasarlanan dokuları yenilerler. Kök hücreler kendilerini yenileyebilir ve hatta organizmanın birçok farklı hücresine dönüşebilirler.

Vücudumuzdaki hücreler çok fazla hasar görmüşlerse kendilerini yenileyemezler. İşte bu yüzden kök hücreler hasar görmüş hücreler yerine sağlıklı hücreler oluşturmak için kullanılır. Bu tedavinin adı da hücre tedavisidir. Bir nevi organ nakline benzeyen bu tedavideki tek fark, organ değil hücre nakledilmesidir.

Kök hücre, anne karnında büyüyen bebeğin göbek kordonundan elde edilir. Bu kordon, doğum sırasında bebeğin bağımsız olması için kesilir ve kesilen kordonda yoğun olan kanın içi taze kök hücre ile doludur. Fakat bu kök hücreler kordon bağı kesildikten sonra en fazla 30 dakika canlı kalabilirler. Başka bir yöntemle de kök hücre oluşturulabilir. Bir insanın kendi vücudundan alınan dokuyla mümkün olur. Bu dokuların alınacağı bölgelerde özellikle güneş ışığına en az maruz kalan bölgeler olmalıdır.

Genel olarak üç tür kök hücre vardır. Bunlar totipoent, multipotent ve pluripotent kök hücreleridir. Totipoent olan hücre vücudun bütün organ ve dokularına dönüşebilirler. Ayrıca bu hücreler amnios kesesi zarı gibi embriyo dışı dokulara da farklılaşma yeteneğine sahiptirler. Totipoent hücreler ise gelişimin ileri evresinde pluripotent hücreye dönüşürler. Pluripotent hücreler vücudun tüm hücrelerine dönüşemeyebilirler. Multipotent hücreler de gelişmenin çok daha sonraki evresine aittirler ve özelleşen hücre tipine göre farklılaşma gösterirler.

Kök Hücrenin Kullanım Alanları
" } ] }