{ "title": "Histoloji", "image": "https://www.kimyadersi.org/images/histoloji.jpg", "date": "19.01.2024 21:31:27", "author": "Elife Güçlü", "article": [ { "article": "Histoloji, biyolojinin bir dalı olup, insan, hayvan ve canlı dokularını inceler. Bu yüzden doku bilimi adıyla da bilinir. Histoloji, bitki ve hayvan dokularının yapılarını araştırır, bunların oluşumları, gelişimleri, görevleri ve dokuyla ilgili diğer yaşamsal özellikleri hakkında bilgiler verir. Insan vücudundaki dokulardan meydana gelen organları ve farklı dokuların birbirleri ile olan ilişkileri de bu bilim dalı ile incelenmektedir.

Histolojinin oluşması bilgisel ve anatomik kitaplarda, mikroskobun bulunması ve Robert isimli bir bilim adamının 1665 yılında mantar kesitini inceleyip ilk hücreyi bulmasıyla başladığı kabul edilir. Grew, Turpin, Fontana, Schleiden, Mirbey ve daha birçok bilim adamları, anatomik elementleri inceleyip, mikroskopla yardımıyla da onu oluşturan çekirdek ve proton gibi elemanları bulmuşlardır. Birçok bilim insanı, mikroskobun yetersiz olmasından dolayı ilk yıllarda histolojinin ilerlemesinin önlendiğinini iddia etmektedir. Bu sebeple birçok elemanın da gözden kaçmış olacağı düşünülebilir.

Hücre incelenirken kolaylık sağlasın diye özel asit ya da baz kökenli boyalar kullanılır. Hücrenin farklı bölgelerini değişik renklere boyayarak incelemede kolaylık sağlayan bu boyaların hücrenin ölümüne de sebep olduğu bilinmesi gereken önemli bir ayrıntıdır. Hücreleri öldürmeden boyamak için sadece vital renkli boyalar kullanılmalıdır. Fakat bu boyalarla hücrelerin birçok bölümü iyi boyanamayacağı için, bu yöntemle hücre incelemek oldukça zordur. Mikroplar ve değişik haşlamlılar gibi tek hücreli ve çok küçük organizmalar (Alyuvar, sperm, virüs, akyuvar vb) vital renkli boyalarla boyanarak canlı olarak incelenebilen çok nadir hücrelerdir. Histoloji bu yöntemle embriyoloji ve fizyolojinin ilerlemesine çok fazla katkı sağlamıştır.

Ayrıca histoloji, tıp fakültelerinde bir ders olarak okutulmakta olup, anatomi, morfoloji, embriyoloji ve fizyolojinin çok sık başvurduğu bir bilim dalıdır.

Histolojinin bir dalı olan histojenez (Dokunun oluşumu), embriyonun farklı dokularının oluşmasını, gelişimlerini inceler ve sağlık ve hastalık durumlarıyla da ayrı ayrı uğraşır.

Sitoloji de histolojinin bir dalı olup, hücrenin kendisini, yapısını, oluşumunu, sağlık ve hastalık durumlarındaki görülebilir işleyişini inceler. 21. Yüzyılda ise X ışınlı mikroskoplar ve elektronik mikroskoplar yardımıyla özellikle bazı bağ dokularının, oluşumları ve gelişimlerinin incelenmesinde gayet başarılı olunmaktadır. Ayrıca kasların değişik yapıları üzerinde çok iyi sonuç veren incelemeler yapılabilmektedir.

Histolojik doku analizi de hayvansal kaynaklı gıda maddesi olan sıklıkla tükettiğimiz et ve et ürünlerinde uygulanmaktadır. Mikronluk kesitler alınarak incelemeye uygun hale getirilen etler, mikroskop altında incelenerek içindeki dokular araştırılmaktadır. Et ve et ürünlerine uygulanan değişik işlem ve bulguların belirlenmesinde kullanılan önemli analizlerden biridir. Histolojik doku analizinin en büyük amaçlarından birisi de kesim hayvanlarına ait olan ve kullanılmasına izin verilmeyen organ, doku parçaları ya da herhangi bir yabancı maddenin katılıp katılmadığını anlamaktır.
" } ] }