{ "title": "Antihistaminikler", "image": "https://www.kimyadersi.org/images/antihistaminikler.jpg", "date": "19.01.2024 00:08:51", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Antihistaminikler, Vücutta meydana gelen alerjik reaksiyonlar için bilim adamlarının bizlere armağan etmiş olduğu ve en çok kullanılan ilaç gurubu içerisinde antihistaminik bir ağrı gidericidir. Bu bağlamda vücuttaki dokularda meydana gelen histamin maddesinin yol açtığı alerjik reaksiyonları ve belirtilerin bir bölümünü ortadan kaldıran ilaçtır. Genellikle burun tıkanıklığı, dolgunluğu, sinüs problemleri, grip ve soğuk algınlığı için kullanılan mevsimsel alerjiler için baş tacıdır. Bu yüzden insanlar mikrop teorisinin bulunmasından sonra yüzyıllarca neden ve nasıl etki yaptığını bilmeksizin antiseptikleri kullanıyorlardı. Bu yüzden histaminin vücutta yapılışı, etkileri ve yıkılışı üzerinde çeşitli bazı incelemelerin konusu olmuştur. Bütün bu incelemelere rağmen, vücutta yaptığı görevler üzerine bu ayrıntılar hala anlaşılamamıştır. Bu maddenin bazı hastalıkların gelişiminde etkisiz kılmak için vücuda alınan yabancı ve kötü maddeleri yok edebilmek için salgılar. Genelde kan damarlarını döşeyen hücrelere yönelir. Bu hücreler içerisine girerek saldırgan hücreleri öldürmeye başlar. Fakat histamin mikrop hücresinin dış zarını eriterek de yıkıcı etki gösterebilir. Bir histamin hücrelere girebilmek için histamin alıcıları denen özel bağlantı yerlerini bulmaya çalışır. Bu bağlantı yerleri hücrelerin dış yüzeyini yerleşir. Özellikle deri ve akciğerlerde bulunan plazmasitler tarafından salgılanır. Bu hücreler, histamini yalnız belirli etkiler üzerinde işlev görür. Bu sırada kan damarları ve sinirleri etkilemeye başlar.

Antihistaminikler salgılandığı bölgede; Kan damarlarının çapı genişliğinde kırmızı renkli görünüm alır. Antihistaminikler çok güçlü bir etkiye sahiptir. Ancak kullanan hastaların bazılarında uyuklama haline yol açabilir. Bunun sebebi ise kan dolaşımı üzerinden ulaştığı beyinde de etkisini gösterir. Bu ilaçların verilen miktarı küçük dozlar halindedir. Önerilen miktarı kadar ve yavaş yavaş çoğaltarak uyku haline sebep olan etkisini azaltmaya yardımcı olur.

Antihistaminikler Kullanım Reçetesi; Alerjik hastalıkların tedavisinde kullanılan en etkili olan ilaçlardır. Tıp kaynaklarında önerilen başka hastalıklarda da bu ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar alerjik hastalıklarda çok yönlü etkisi bulunur. Etkileri arasında iltihabın ortadan kaldırmasında, alerjiden sorumlu olan hücrelerin sayısının azalmasında ve alerjinin daha ilk başında durdurulmasında sayılır. Bu ilaçlar ağızdan, damar yoluyla, kas içi yoluyla, krem şeklinde ya da sprey şeklinde kullanılabiliyor. Genelde astım hastalarında hava yoluyla alınması halinde ilacın yan etkilerini de azaltmaktadır.

Antihistaminikler Yan Etkileri; Genellikle baş ağrısı yapabilir. Ağız veya burun kuruluğu olabilir. Sersemlik hissi, uyku hali yapması sebebiyle kaza ve düşme riskini artırır. Normal uyku düzeninde bozulmalar görülür. Çarpıntı ve göğüs sıkışması hissi yaratabilir. Ancak hafif bir burun akıntısı ya da üşütme halinde bu ilaca sarılmayın. Yani koruyucu olarak her gün antihistaminik ilaç kullanmak zararlı olabilir. Çünkü antihistaminikler zamanla etkilerini yitirebilirler. Bu yüzden alerjik reaksiyonlar uzun sürerse ya da şiddetli olursa, doktor önerisiyle antihistaminik almak daha doğru olur.
" } ] }