{ "title": "Analitik Kimya", "image": "https://www.kimyadersi.org/images/analitik-kimya.jpg", "date": "20.01.2024 00:47:32", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Analitik kimya, belirli bir maddenin kimyasal birleşimlerinin veya kimyasal bileşenlerinden bir bölümünün incelendiği alana verilen isimdir. Bir maddenin niteliğinin incelendiği bilim dalına kimya adı verilir. Yani analitik kimya; kimya bilimine bağlı ana bilim dallarından bir tanesidir. Analitik kimyanın kendi içerisinde türleri vardır. Kimyasal analiz sırasıyla; Kalitatif ve Kantitatif olmak üzere iki şekilde yapılır.

Kalitatif analiz

Bir maddenin birleşenlerinin nasıl meydana geldiğini, içerisinde hangi element veya bileşiklerin bulunduğunu araştıran, bu maddeleri bulmaya yarayan analiz türüne Kalitatif analiz adı verilir.

Kantitatif analiz

Bir maddenin bileşenlerden her birinin ne düzeyde olduğunu bulmaya yarayan analiz türlerine Kantitatif analiz adı verilir. Kantatif analiz metotları yönünden klasik ve modern olmak üzere iki bölüme ayrılır. Klasik metotları maddenin hacim ve ağırlık özelliklerine dayanan metotlarından bir tanesidir. Maddenin ağırlığına göre yapılan analize gravimetrik analiz denilirken; hacim göz önüne alınarak yapılan analize volümetrik analiz adı verilir. Gravimetrik ve volümetrik analizin her ikisi de günümüzde oldukça fazla kullanılmaktadır. Genellikle fen ve şehirciliğin gelişmesi ile alakalı olarak medeniyeti tehdit etmeye başlayan çevre meselelerinin tespit çalışmaları ve uygulamalar ile daha da önemli olmuştur.

Analiz hesapları

Bir analiz için uygulanacak analiz metodu madde miktarına bağlı olarak değişkenlik gösterir.

50 mg'dan daha fazla madde miktarı ile yapılan analize Makro analiz denilir.

10-50 mg arasında miktarla yapılan analize Yarı Mikro analiz denilir.

1-10 mg arasında miktarla uygulanan analize Mikro analiz adı verilir.

0,001-1 mg arasındaki miktarda yapılan analize ise Ultra Mikro analiz adı verilir.

0,001 mg'ın altında kalan miktarla yapılan analize Sub-Mikro analiz verilir.

Mikro analiz Ultra-Mikro ve Sub-Mikro analizlere bilimsel çalışmalarda başvurulur.

Analitik kimyanın kullanıldığı alanlar

Teknolojinin bilimin klinik ihtiyaçlarına göre çeşitli cihaz ve metotlar yapılmıştır. Örneğin şeker fabrikalarında ayarlanmış palorimetreler yardımıyla şeker pancarından şeker oranı ölçülebilir, kliniklerde kan ve idrardaki; şeker, azot, üre miktarlarını araçlarla tayin edilmektedir. Analitik kimya bu gibi alanlarda kullanılır.
" } ] }